Malåföretag sprängde 100-miljonersstrecket


MALÅ


Impulseradar var värd för höstens första upplaga av kommunens frukostmöte för företagare, Gomorron Malå. Företaget, som har 30 anställda, varav 20 i Malå, har nu passerat den magiska 100-miljonersgränsen i omsättning.
Under frukostmötet berättade en av grundarna av Impulseradar, Kenneth Jakobsson, som är produktionschef, om den snabba utvecklingen för företaget och visade gästerna runt i fabriken.
– Fjolårets omsättning på 101 miljoner kronor var en ökning med cirka 24 miljoner och i år kommer vi att öka ytterligare, fast inte lika mycket, säger Kenneth.
Lönsamheten är också god. 2022 landade resultatet på 33 miljoner kronor.
– Det går riktigt bra för oss, konstaterar Kenneth Jakobsson.
I april 2022 köptes majoriteten av aktierna i företaget, närmare bestämt 88 procent, av Addtech som är en svensk börsnoterad tekniklösningskoncern vilka omsätter cirka 14 miljarder kronor. Tidigare ägdes Impulseradar av Kenneth och ytterligare några av medarbetarna i Malå. Flera av dem är fortfarande kvar som delägare fast med mindre andelar.
– Addtech driver 150 självständiga koncernbolag som säljer högteknologiska produkter. Bland annat äger de Valutec i Skellefteå som tillverkar virkestorkar, berättar Kenneth Jakobsson.
Han konstaterar att det från början fanns en oro bland medarbetare om hur köpet skulle påverka arbetet och inriktningen på företaget i Malå.
– Men det har lugnat ner sig när alla sett att vi kommer att kunna fortsätta som tidigare utan större inblandning från de nya ägarna.
Under mötet kunde Kenneth också presentera den nye vd:n för Impulseradar. Det är Brian Wright som tidigare drev företagets säljkontor i Malaysia.
– Han flyttar nu med sin familj till Umeå där vi har vår utvecklingsavdelning.
Impulseradar, som startades 2016, utvecklar och tillverkar markradarinstrument och mjukvara som möjliggör undersökning och kartläggning av funktioner och strukturer under ytan. Impulseradar har, förutom huvudkontoret i Malå och filialen i Umeå, även ett dotterbolag i USA.
Impulseradar var 2021 Västerbottens snabbast växande företag enligt Dagens Industris Gasellkriterier.
Företagets flaggskepp är markradarn Raptor.
– Det speciella med Raptor är att den är utrustad med flera antenner, vilket ger användaren en 3D-bild av den nergrävda infrastrukturen.
Att Raptor, när den fästs på ett fordon, kan användas i hastigheter upp emot 130 kilometer i timmen har också varit en framgångsfaktor.
– Att kunna följa trafikrytmen när man mäter är en mycket stor fördel, avslutar Kenneth Jakobsson.


Lars Westerlund

FOTO: LARS WESTERLUND
Lars.Westerlund@norran.se